9+1 érdekesség a borovi fenyőről

Most mindenre fény derül!

Tudtad, hogy a borovi fenyő a fenyőbútor gyártás legkedveltebb alapanyaga?


Tudod mekkorára nőhet, hol él, hogyan szaporodik, milyen a gyökérszerkezete, hogyan hat rá a talajvíz szintje…


 

9+1 érdekesség a borovi fenyőről

 

1.      A hideg égövben lassan, hosszan fejlődik, ezért tömörebb szerkezetű. A tömör szerkezet, nagy ellenállósággal és egyedi erezetmintázattal párosul.

 

2.      Sűrű évgyűrű szerkezet, egyenes szálszerkezet jellemzi nagyon gyantás, tehát nagyon tartós is, ami értékes fenyő faanyaggá teszi, fája alaktartó, az egyik legelterjedtebb fafaj.

 

3.      Magassága elérheti az 55 métert, törzsének átmérője a másfél métert. Ez a fa általában képes 500 évig is élni.

 

4.      Rugalmas gyökérrendszerrel rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag bármilyen talajtakarón élhessen. Gyökérrendszerének növekedése +3 fok felett kezdődik, míg más fenyőknél ez alacsonyabb értéken indul.

 

5.      Növekedési feltételeire nagy hatással van a talajvíz szintje. A fenyő gyökérzete nagyon érzékeny rá, jelentős csökkenése, vagy akár megemelkedése fenyvesek kipusztulásához vezethet. Ez az érzékenység a korral változik. Az a fa, amelynek kora meghaladja a 100 évet, inkább érzékeny a talajnedvességre, mint a fiatal fák.

 

6.      A tűlevele különféle vitaminokban gazdag.  A tűlevélből készítenek még speciális gyógyító-vitamin krémet, orvosi célra.

 

7.      Nagyon sok illékony anyagot bocsát ki a levegőbe, amely megsemmisíti a káros baktériumokat, vírusokat, emiatt is vált nagyon kedveltté. A fenyőbútor gyártás legkedveltebb és legjobb alapanyaga.

 

8.      Az erdei fenyő egylaki fa, amelyen túlnyomórészt azonos neműek a virágok. Ilyen módon az egyik fa elsődlegesen női virágokat tartalmaz, amelyek a hajtások végein helyezkednek el, pici gomb formájú tobozokkal, míg a másik fa a hím virágokkal rendelkezik, amelyek a törzshöz közelebb helyezkednek el.

9.      Az erdei fenyő virágzása május végén – június elején történik, amikor a levegő hőmérséklete már elég magas. A beporzás a szél segítségével történik, ebből adódóan a megtermékenyült mag csak a következő évben várható. Az erdei fenyő virágzásakor sárga színű pollen borítja az erdő talaját, ami az erdei fenyő virágpora.

 

+ 1  A fenyőbútoroknak egyedi megjelenést kölcsönöznek a görcsei és erezetei, világos színe pedig kiemeli a többi fabútor közül. A fenyőbútorra már sok évszázaddal ezelőtt is különlegességként tekintettek, néhány évtizede népszerűsége pedig újjáéledt a bútoriparban, így egyre többen választják otthonukba.

Megosztás:

#}

Keresés

Itt gyorsan megtalálhatod ami érdekel!

Néhány javaslat

  • íróasztal
  • etetris
  • ágykeret
  • nobis
  • gyerekágy
  • komód
  • solis
  • modern
  • asztal
  • szekrény
Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az oldal további használatával Ön automatikusan hozzájárul a sütik használatához.
Bővebb információ a sütikről és azok használatáról